Geschiedenis

Het familiebedrijf Firma Gebroeders Gijzels is opgericht in 1921 door Ernest Gijzels. Hij bracht met een bakfiets zijn eerste geslachte lam naar een slagerij in Knokke. Dit werd zo´n succes, dat we thans nog steeds lammeren aan deze familie leveren inmiddels uiteraard met de vrachtwagen.
 
Na de oorlog kwam zoon Werner erbij en werd de zaak uitgebreid. Vooral aan de Belgische Kust werd de afzet steeds groter en het bedrijf groeide gestaag verder. Kleinzoon Maurice was al heel vroeg in de zaak geïnteresseerd. In die tijd werden er per week zo´n 300 schapen verwerkt in het oude slachthuis aan de Markt te Sluis. Door de steeds strengere EG eisen werd het steeds moeilijker om het bedrijf in het centrum te handhaven. Hierdoor werd er in de St. Annastraat een oud fabriekspand aangekocht, hetgeen tot een ultramoderne slachterij werd omgebouwd, conform de voorschriften. De verhuizing vond plaats in 1987.
 
De exploitatie van dit bedrijf is toen in handen gekomen van Maurice en Patrick Gijzels. In de jaren negentig kregen wij steeds meer aanbod voor het ritueel slachten, voor het zogenaamde Islamitische Offerfeest. Begin de jaren 2000 werden wekelijks zo´n 2500 lammeren geslacht; topdrukte alom. Dit kwam voornamelijk door de MKZ-crisis, want daardoor mochten geen geslachte lammeren vanuit Schotland worden geïmporteerd en dus moest alles zelf geslacht worden.
 
In 2008 is er een aparte ruimte gecreëerd, speciaal voor het slachten van runderen voor levering binnen de EG met een capaciteit van ongeveer 50 stuks per dag. Dit nieuwe gebouw beschikt nu ook over de ruimte en faciliteiten voor het slachten van runderen, kalveren, noodslachtingen etc.